Sunday, 9 January 2011

新年禮物

踏入 2011,S收到的第一份禮物,是一本如何使用S擁有那個單反相機 (Nikon D90) 的天書,這是名符其實的新年禮物,因為好友是於新年前夕那天購買丶還在同一天內送給S的,剛剛好在 2011 年前送到S手上。

其實好友和從前家裡開照相館的朋友,並不讚成S購買單反機,皆因頗為熟知S的性情和要求,尤其是知道S並不會在技術上鑽研,而且在S見識過認真拍友的“重型武器”丶一再証實拍照這玩意真的是“中女不能承受的.重”(按此閱讀)之後,亦沒打算投資多少在這玩意上,到現在為止用過的鏡頭,暫時也是從送書的好友那裡借回來的,直至立定主意,知道大槪需要什麼才花錢下去。

其實 ex-照相館朋友,由於現在以拍攝 BB 為主,想保留照片有一定質素丶但又以輕便為先決考慮條件,他已經轉用 Lumix GH1,亦介紹過給S,但最後也說,妳選擇什麼,一定有自己的原因!!

嘻嘻,就是嘛!

單反最好玩的就是拿在手上“似相機”,而且反應確實是比“咭片機”敏捷很多,S又不會去什麼拍攝長征,而且還會懶得就懶,就是往大棠也要走最短的捷徑(按此閱讀),重了一點點也不成問題。反正如果只需要影“人頭相”的場合,手袋除時連 GH1也放不下,帶部小型“咭片機”已經足夠。

話雖如此,看過天書,實在對自己的玩具加深了認識,就是只以她為高級自動機,應該會更加得心應手。

多謝!!


.

10 comments:

PoCaRi said...

哈~~放左部D90, 一於入手女友2號, 或者E-PL2啦~~岩晒女仔既手, 又輕便之餘仲可以用返nikon 既鏡喎~~ 呢D機真係魔鬼誘惑呀~~

SKII said...

Pocari,嘩!呢個世界好多魔鬼呀...

btw, 你收咗名喎!

Coffee n Tea said...

>>魔鬼誘惑

呢個世界的誘惑實在太多呀!大家加油,哈哈!
SKII,你話阿POCA收起咗OTTO!(笑)

佛爺 said...

單鏡機去旅行好唔方便。

PoCaRi said...

SKII: 係呀, 其實呢個先係真身黎呀, 嘩哈哈~

SKII said...

Pocari,請問女友2號可唔可以配 nikon 鏡呢?我買 D90 時問過,當時 GF1只可配 Leica ﹠唔記得咗邊間貴價廠的鏡,好奢侈吓,所以冇選佢。但如果女友2號可以配多啲唔同廠的鏡,咁又可以諗諗!

Pocari & Coffee,嘻嘻,我打錯字,原想說:你“改”咗名!不過 Pocari自己對號入坐做魔鬼! :-P

SKII said...

佛爺,讚成呀,要帶齊“㗎生”的話,隨時重過啲行李!所以我暫時唔敢駛咁多錢落去,免得買完又唔用,始終我唔算得上係“發燒友”嘛!

PoCaRi said...

SKII: 噢, 你問果時出左D 轉接環未? 應該都出左架啦喎, 基本上所有唔係M4/3既鏡, 只要加個轉接環(Nikon就係F Mount)就可以用得返D鏡架啦~
唔理果支係D鏡定係G鏡,甚至AIS都用得~ 如果你再有個Canon鏡, 只要買多個C Mount就可以用囉~

l.minor said...

同意Otto講,放咗D90,換部GF2或EPL2,如果你有d Nikon鏡唔放(又或者想用番),買個轉環就得,但留意只可以Manual focus,不是Auto focus的

又或者簡單d,用番佢跟d鏡就算了

SKII said...

Pocari & minor,你們的夫提議很好,等我研究吓,但先要攪掂其他嘢,看剛貼的 blog 你們就知道,女人好“忙”的!!

Related Posts with Thumbnails