Sunday, 27 February 2011

利是如輪轉

聖誕節有拆禮物日,農曆新年有沒有拆利是日呢?沒有文明規定,但S總是叫M別在收到時便逐一拆開,至少要待至農曆十五後,才一併打開,縱使數目不算大,也該好好計劃如何應用。

Wow,把盛載利是的盒子打開,哈哈,精彩


收到利是,孩子當然最快樂,但S卻告訴M,若果沒有以下的“出”,你休想有以上的“入”。當然,過時過節,大家高興,派的人也是很樂意的,只不過,為了培養良好習慣,儲蓄和“上繳”佔了大部份,雖然也容許部份用於買玩具!

大圖是派出去的,小圖是S收回來的,
最開心是收到公司的開工利是!


4 comments:

Coffee said...

哈!幾有心思喎,將啲利是影落來,視覺上好靚。

SKII said...

Coffee,我都係今年第一次咁做,啲唔同款和色的利是封放在一起,原來幾靚!

Ebenezer said...

妳係唔係同M講S有$即係M有$,同埋幫M將d利是$存入一個類似MPF嘅基金度,一定要等到佢幾十年後先准攞?

SKII said...

Eben,梗係啦,我重會話比佢知係要等到六十五歲先有得用呀!

Related Posts with Thumbnails