Thursday, 3 May 2012

Stephen Hendry

原本心目中有另一課題想寫,但晚上看新聞,得悉 Stephen Hendry 宣報退休,所以先寫這個。

成長於八十年代的 S,其時最愛看又玩得“有返咁上下” 的 sports,可算是英式標準 Snooker!嘻嘻,雖然以男生的標準,S 根本“未夠班”,但以女生的標準,S 算得上是超水準!

網上圖片

在云云 snooker 球星中,除了其時己經成名的 Jimmy WhiteS 最愛的就是 Stephen Hendry。請勿取笑 S 只愛看靚仔,事實是,桌球是一項非常考耐性的運動,易學難精,少一點耐性也沒有可能打得好,一局球賽內沒有多少爆炸性場面,在漫長的賽事中,如果要看一個醜樣的球手打波,實在是一種折磨,難得有一個球技精湛又靚仔的球手,俘擄萬千女球迷,是理所當然的了!
Stephen Hendry with Jimmy White,網上圖片

人生總有高低起伏,雖然 Hendry 今年仍能做出一 cue 147,但 overall 水準己不及當年之勇,Hendry 選擇兌現自己的格言 “if you’re not winning then there’s really no point in being involved in sport”(嘻嘻,S 其實是今天看新聞才知他說過此話)
網上圖片

但話說 Hendry 退而不休,下一步是訓練下一代,好像目標是到中國來,希望他能把自己的專長薪火相傳,延續下去!
網上圖片



5 comments:

攞你命三千 said...

講樣白旋風輸一大截
但史提芬周偏偏搵佢拍戲

Ebenezer said...

Who is 史提芬周?

SKII said...

三千,搵個冇咁靚仔嘅就唔會靚仔過佢自己嘛!

Eben,=>周星馳。果齣戲如果我冇記錯應該係『龍的傳人』。

攞你命三千 said...

係呀就係周大導演
雖然個陣應該唔係佢出面請人的..~

SKII said...

三千,我都估唔係佢出面!

Related Posts with Thumbnails